Gezond leven

En dan is het eindelijk weer weekeinde. Na dagen hard ploeteren mogen we uitslapen, op deze zaterdagochtend. Eigenlijk een gewoon weekeinde, net als zoveel andere, wanneer we ontwaken op onze, verplicht met brandvertragende chemicaliën geïmpregneerde matras. Hierdoor hebben we de kans gekregen om in een verder rustige nacht kleine hoeveelheden formaldehydegas en kankerverwekkende broomverbindingen in te ademen.

Opgewekt sjokken we op onze blote voeten over de met styreen en vergelijkbaar giftige chemische stoffen behandelde vloerbedekking achter elkaar aan naar de badkamer. Want hygiëne en frisheid boven alles!

Daar pimpen we onze adem met het mondwater waaraan naast de vier actieve componenten ook nog iets meer dan een half dozijn smaak- en kleurstoffen zijn toegevoegd, en terwijl het brouwsel – dat de weekmakers in de fles al enige tijd heeft staan uitlogen – in onze mond rondspoelt lezen we uit verveelde gewoonte voor de zoveelste keer de tekst op het etiket (zonder de betekenis echt goed door te laten dringen).
Na het tandenpoetsen en verplicht gespetter met wat water ook nog even de oksels een fris geurtje geven. Liefdevol brengen we deodorant aan in de juiste holten, zodat deze weer gevuld zijn met de stoffen aluminium, parabenen, propyleenglycol en een onbekend mengsel, genoemd ‘parfum’. Uiteraard gevolgd door het overvloedig insmeren van bodylotion, zodat de huidporiën nog verder kunnen verwijden en de andere verzorgende chemicaliën wat dieper in de huid kunnen doordringen.
Aaah, de frisse geur van scheikunde in de ochtend.
Omdat het weekeinde is, doen we rustig aan. Hup, in de chemisch gereinigde, met synthetische vezels versterkte en door het dichloorbenzeen van de motteballen beschermde, kleding. Wat zoals altijd gepaard gaat met een wolkje trichloorethyleen en n-hexaan, van welke stoffen ons bekend is dat ze op den duur hartafwijkingen, zenuwinzinkingen en geheugenverlies veroorzaken (te vergelijken met een column als dit, zou je haast denken).
Samen met de uitwaseming van de lak van de meubelen, de muurverf, de tapijtreiniger en de vlamvertragers in de vloerbedekking hangt er in onze slaapkamer, net als in de rest van het huis, vanwege de voortreffelijke isolatie, permanent een gasmengsel van lichaamsvreemde stoffen. De invloed van deze losse componenten op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid zijn door de wetenschap al wel onderzocht (hoofdpijn, stemmingswisselingen en concentratieproblemen. Kortom, we zijn weer bij mijn columns), maar het versterkende effect van de optelsom (de toxische synergie) nog in het geheel niet.
Op naar de keuken!
Omgeven door de chloordampen van de vaatwasser en de met waarschuwingsstickers volgeplakte flessen en spuitbussen met schoonmaakmiddelen en insecticiden in het aanrechtkastje beginnen we goedgehumeurd aan een gezond viergranenontbijt. Het is zo gezond mogelijk gemaakt door een flink aantal synthetische additieven, waaronder de zoetstof aspertaam, die is aangemerkt als de veroorzaker van verschillende allergieën en andere ernstige ziekten waaronder kanker.
De vleeswaren voor het boterhambeleg bevatten naast de broodnodige conserveringsmiddelen ook groeihormonen en antibiotica die zijn toegediend toen het dier nog leefde en zullen, net als het plastic van het verpakkingsmateriaal, het blaadje sla en het plakje tomaat met de restanten van een zestal pesticiden, die ochtend nog hun bijdrage leveren aan de honderden synthetische stoffen die we al hebben geconsumeerd voordat de dag goed en wel is begonnen. Dan te bedenken dat de uitlaatgassen en fijnstof van het verkeer nog buiten liggen te wachten.
Die avond dan besluiten we een fijn diner samen te stellen. Hopsa! Op naar de supermarkt om de benodigde inkopen te kunnen doen.
Terwijl we naarstig op ons boodschappenlijstje kijken zien we net dat ene velletje A4 over het hoofd dat op ooghoogte bij de ingang hing. Met daarop de tekst: “WAARSCHUWING: de producten die in dit gebouw worden verkocht of gebruikt kunnen chemische stoffen bevatten waarvan bij de Staat bekend is dat ze kanker, geboorteafwijkingen of andere schade in verband met de voortplanting kunnen veroorzaken’. Eigenlijk valt dit niemand op en het valt ook niemand op dat dit bijna dezelfde tekst is als op de etiketten van de producten uit de badkamer.
Ach wat zeuren we toch? Het werd in ieder geval een gezellig en smakelijk etentje waarbij heerlijkheden werden gereserveerd als kalkoen, kip, kaas, melk, boter en roomijs. Gelukkig is door een recent onderzoek bewezen dat deze zaken allemaal verontreinigd zijn door PBDE (een afkorting voor polygebromeerde difenylether) dat (hee, daar is het weer!) als vlamvertragend middel wordt gebruikt in tapijten, meubilair en electronica. Dit goedje is kankerverwekkend, brengt schade toe aan de voortplantingsorganen en het zenuw- en hormoonstelsel. Bovendien hoopt het zich, als niet-afbreekbare stof, op in het vetweefsel van dieren.
Tenslotte, de in een teflon pan knapperig gebakken aardappelen en de met ijswater frisgewassen spinazie bevatten evengoed nog vele pesticiden en de romige slasaus zat vol met conserveringsmiddelen en kunstmatige kleur- en smaakstoffen, en met het rundvlees werd tegelijkertijd een keur van groeihormonen, antibiotica, tranquilizers, insecticiden en onkruidverdelgers opgediend.

Kortom, het was een geslaagde dag. En we gaan tevreden slapen met de zekerheid: ‘morgen weer zo’n dag!’.

 

(met dank aan Andre Klukhuhn).