Laten we het zo houden (totdat het te laat is)Let’s don’t change a thing

In de jaarlijkse lijst van de OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) stond Nederland op de zesde plaats van de gelukkigste landen ter wereld. Dus we laten bijna 190 landen achter ons. Maar dan voornamelijk ontwikkelingslanden. Want gelukkige landen vinden we voornamelijk in het Westen.
Een van de gelukkigste landen ter wereld. Sta er maar eens bij stil. Maar is iedereen in Nederland gelukkig? Nee, er is nog een klein dorpje dat moedig weerstand biedt tegen zoveel geluk. Want hier (en ik hoef natuurlijk geen namen te noemen, vul hier gerust de naam van uw eigen woonplaats in) woont een bevolking die lijkt opgebouwd te zijn uit full-time kankeraars, mierenneukers en zure pis-kijkers. Jawel. Want laten we wel wezen: wat weten zij het toch altijd beter. Ze hebben allen een baan die een verantwoordelijkheid vraagt die zo’n beetje om het nulpunt draait (denk aan formuliertjes stempelen, koffie rondbrengen, dossiers luchten en dat soort neuzelzaken) maar men weet oh zo goed hoe de maatschappij zou moeten functioneren. En inderdaad vanuit hun, redelijk bekrompen sociaal-economisch denkkader, zou dat misschien ook zo werken. Helaas valt dat aan deze bevolking niet uit te leggen. Incompetente mensen kennen vaak de reikwijdte van hun eigen incompetentie niet.
Maar het meest griezelige komt nog: dit is wel de gegoede burgerij waar we het over hebben. Hier is onze maatschappij op gebouwd. De hoekstenen van de samenleving. De hoeders van de goede smaak, de waarden en normen. God helpe ons!
Nietzsche zei al dat degene die niet in staat is te bevelen, genoodzaakt is te gehoorzamen. Ik wil daaraan toevoegen: en als je niet wil gehoorzamen ga dan aan de bar hangen en zeiken. Veel zeiken.
Als ze ooit nog eens biogas kunnen halen uit de mentale diarree die dagelijks geproduceerd wordt, dan is de energiecrisis in een klap voorbij.
Maar, als de modelburgers die we zijn, blijven we netjes stemmen op de juiste partijen (en zijn daar trots op, want tenslotte is onze eigen mening de enige juiste). Als we kijken hoe het de laatste 150 jaar is gegaan met de Westerse Wereld en zijn gelukkige inwoners, en we bekijken de vruchten die het Westen ons heeft gegeven in de vorm van industrialisatie, ontbossing, armoedekloof, erosie, klimaatveranderingen, hongersnoden (maar gelukkig elders), aantasting van de ozonlaag, dan moeten we ons toch eens achter de oren krabben. Het Westen heeft de democratie hoog in het vaandel staan en heeft deze zaken wel opgeleverd. Dan kunnen we stellen dat de democratie als systeem (moreel en ethisch) niet deugt. In het Westen werkt democratie gebrekkig maar er is geen beter alternatief. In veel ontwikkelingslanden werkt democratie desastreus en is er wel een alternatief.
In plaats van alles bij het oude te houden, en alleen maar te klagen en te zeuren dat het zo slecht gaat, doe dan eens iets. Word vrijwilliger voor een goed doel, doneer aan Greenpeace, koop geen plofkippen meer. Maar alsjeblieft, alsjeblieft ga geen stukjes op internet schrijven en anderen vertellen wat ze zouden moeten doen.